19°C

АНТИЧНА КРЕПОСТ НА НОС СВЕТИ АТАНАС

Адрес: гр. Бяла, бул.Св.Атанасий №41

Единичен билет: 5.00 лв.

Билет за пенсионери: 3.00 лв.

Билет за учащи: 3.00 лв.

Семеен билет: 12.00 лв.

Античната крепост се намира в югоизточната част на Бяла, близо до пристанището. Обектът е сравнително нов. Крепостта  е отворена за посетители за първи път през 2014 година след реализиран проект за реставрация и консервация.

Още при влизане в обекта посетителите ще бъдат посрещнати от умален макет, който представя разположението на античното селище, намирало се на самия края на нос Свети Атанас.

По време на археологическите проучвания са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение и може би най-значимия за науката обект – раннохристиянски сакрален център.

Раннохристиянският център включва: базилика, жилище на главния свещеник, кръщелни, хранилище за дарове и кладенец за светена вода.

Базиликата е трикорабна, едноабсидна, с притвор. „Корабите“ на трите части на базиликата са отделени чрез колони. Колоните и капителите са били от варовик. Сградата е имала прозорци, по време на проучванията са открити фрагменти от прозоречни стъкла. По стените е имало врязана украса, също така стенописи и растителни мотиви. (фрагменти от стенописите могат да бъдат видени в Общинския музей).

Силно впечатление прави възстановеният, богато украсен олтар. Олтарът на базиликата е бил изграден от висококачествени мраморни детайли – прегради, стълбчета, колони, бази и пр. В центъра върху специално изградена основа се е намирала олтарната маса. На място е разположено копие на оригиналната олтарна маса, открита „погребана“ в близост до абсидата на базиликата. Възстановената оригинална олтарна маса може да бъде видяна в музея в центъра на града.

В задната част на възстановената базилика е изградена панорамна тераса, която открива пред погледа на посетителите живописна гледка към града и безкрайната морска шир.

Открити и възстановени са две кръщелни помещения, едно от които е било използвано в два етапа. Кръщелна №1 е била изградена в притвора на базиликата. Стените ѝ са били богато украсени със стенописи. Била е използвана в първите години на покръстването на местното население- Служила е предимно за покръстване на възрастни.

Кръщелна №2 е била използвана в два етапа. Като нейните форма и размери са променени според нуждите на местното население.

Жилище на епископа – южно от базиликата е била изградена двуетажно сграда, която може да се определи като жилище на главния епископ. След проучване сградата е консервирана.

ВИНАРНИТЕ В АНТИЧНАТА КРЕПОСТ

Открити са три винарни, които насочват към извода, че отглеждането на лозя и производството на вино е било едно от основните занимания на населението в крепостта и околностите.

Най-добре запазена е винарна №1, която може да бъде определена като производствен и складов винарски комплекс.

В комплекса е разположена лостово-винтова преса. Мачкането на гроздето е ставало благодарение на механична дървена конструкция, с каменна основа и вертикален винт с ръчка, захваната за неподвижна дървена хоризонтална греда.

Всички интересни артефакти, открити по време на археологическата експедиция са съхранени в местния музей. Богатата и интересна експозиция представя историята на Античното селище на нос Свети Атанас.

За пълна обиколка на Античната крепост са ви е необходим малко повече от час. За пълно изживяване препоръчване препоръчваме след Крепостта да посетите музея в центъра на града.

Видео разходка в Античната крепост може да разгледате тук.

Открийте още атракции

Зоопарк Горица

Работно време: 09:00 - 19:00

ЛУНАПАРК “ЙО-ЙО ЛЕНД”

Работно време: 18:00 - 22:00

АНТИЧНА КРЕПОСТ НА НОС СВЕТИ АТАНАС

Работно време: 09:00 - 17:00