18°C

Какво ще видим в Общинския културен институт /музей/ в град Бяла

Изложените в Общинския музей в град Бяла предмети и артефакти проследяват хронологията на археологическия обект на нос Свети Атанас.

Античност

Най-ранните материали изложени в Общинския музей датират от VI в. пр. Христа. В изложбените зали са представени интересни находки от Тракийския култов център. Той е включвал повече от 120 култови ями, пещи, десетки жертвени огнища (есхари) и храм. Повечето от предметите от този период (VI в. пр. Хр. – I в. сл. Хр.) представляват вносна керамика от Гърция и средиземноморския басейн.

Интерес представляват и многобройните монетни находки, които представят търговските връзки на хората населявали района с останалата част от тогавашния свят. Най-ранните монети са от V в. пр. Хр.

В постоянната експозиция са включени и мраморни статуетки открити в светилището на Херакъл от римския период на археологическия обект на нос Св. Атанас.

Основната част от експозицията представя раннохристиянския сакрален център на нос Свети Атанас, включващ базилика, кръщелни, жилище на епископа, хранилище за църковните дарове и кладенец за светена вода. Цялостна картина за богатата декоразия и обзавеждане на базиликата дават детайли от олтарния интериор на базиликата, внос от производствените центрове на някои от островите в Мраморно море, архитектурни декорации, части от църковната утвар, олтарни маси, стенописи и много други предмети дават цялостна картина за богатата декорация и обзавеждане на базиликата. Някои от изложените предмети са изключително редки и ценни за науката.

Посетителите на музея в Бяла могат да видят единствения епископски златен пръстен (VI в.) намиран при археологически разкопки. Друга интересна находна е един от най-ранните стенописи с изображение на Исус Христос (IV в.), както и много други предмети свързани с ранното християнство.

Мраморна статуетка на бог Херакъл в борба с Немейския лъв (II в.)
Стенопис с образ на Исус Христос (IV–V в.)
Мраморна олтарна маса, произведена в императорската работилница на остров Парос

Бяла и морето

Създадена в рамките на проект „Опазване и съхраняване на риболовните традиции и културно наследство чрез развитие на туристически атракции пряко свързани с рибарството“ на Общински културен институт /музей/ – гр. Бяла, експозиция „Бяла и морето“ представя рибарството, морската история, култура и археология на община Бяла от Гръцката колонизация по Западното Черноморско крайбрежие (VI в. пр. Хр.) до Късната Античност (началото на VII в.).

В експозицията са представени: амфори, амфорни печати, съдове за консумиране на риба – ихтии, съдове за приготвяне на риба, съдове за съхранение на осолена риба
(VІ-I в. пр. Хр.), вносни керамични съдове (ІV-VII в.), риболовни принадлежности – рибарски кукички, оловни тежести за въдици, керамични тежести за рибарски мрежи, куки за плетене на рибарски мрежи, античен харпун, малки котви за рибарски лодки и др.

Експозицията „Бяла и морето“ представя бита на населението, обитавало днешното крайбрежие на Бяла от Класическата епоха до Късната античност (VI в. пр. Хр. – VII в. сл. Хр.). Изложбата показва живота местните свързан с морето. Представен е риболовът (като един от основните поминъци в региона). Много артефакти представят морската търговия, която е била изключително сериозна в онези времена. Благодарение на нея месните жители са имали досег с отдалечени иначе от тях култури и цивилизации.

Старогръцки керамичен съд/киликс (V в. пр. Хр.)
Античен съд за готвене на пара (VI в.)