21°C

Белите скали

Адрес: Белите скали Бяла, Варна

Белите скали край град Бяла представляват уникален геоложки феномен, който предлага на посетителите възможността да се докоснат до историческия преход между две епохи. А именно периода Креда и Терциер. Това е едно от малкото места по света, където могат да се видят следи от катастрофалния космически катаклизъм. Този катализъм е довел до измирането на динозаврите преди около 65 милиона години.

Разположени на около 60 км от град Варна, те са част от морското дъно в миналото. Днес те се намират над морското равнище и съдържат вкаменелости на праисторически морски обитатели, като морски таралежи и мекотели. Това ги прави изключително ценни за палеонтологичните изследвания.

Белите скали са едно от четирите места в света, където са открити доказателства за гигантския метеоритен удар, причинил края на ерата на динозаврите. От тези места, обаче, само Белите скали са достъпни за посетители. Те представляват двукилометров непрекъснат скален профил, където ясно могат да се различат двата периода – Креда и Терциер.

Някои посетители вярват, че глината, която се добива от стриването на скалните късове, има лековити свойства. Това добавя още един слой към привлекателността на скалите, привличайки не само любителите на геологията, но и тези, които търсят природни лечения и уелнес изживявания.

Близостта на Белите скали до други забележителности като нос Свети Атанас и руините на римска крепост предоставя на туристите множество възможности за културно обогатяване. Разходката сред тези исторически места прави град Бяла идеално място за еднодневни екскурзии и семейни почивки.

Посещението на скалите е уникално изживяване, което съчетава научни открития, природни красоти и културно наследство. Това е място, където историята на Земята е запечатана в камък и където всеки посетител може да усети величието на природните процеси. Независимо дали сте страстен геолог, любопитен турист или търсач на лечебни природни ресурси. Белите скали в Бяла ще ви предложат незабравимо преживяване.

Открийте още атракции

Конна база “Господиново”

Белите скали

АТВ Сафари “White Rocks”