лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
5:46 pm,
22°C
Humidity 73 %
Wind Gust Wind Gust: 36 Km/h
Clouds Clouds: 8%
Sunrise Sunrise: 6:31 am
Sunset Sunset: 7:46 pm

Трифон Зарезан

Локация: централен площад "Европа", лозови масиви при северния вход на града
Организатор: Община Бяла и читалище "Пробуда - 1928"
Дата на провеждане: 14 февруари 2023
/
10:00 ч.
(Продължителност: 2 часа)
Цена на билет: безплатнолв.

В Бяла Трифон Зарезан се празнува тържествено и е неразделна част от културния календар и историята на града. Тържествата обикновено се провеждат на 14 февруари. Жителите и гостите на града се събират, за да участват в различни прояви.

Акцентът на събитието е шествието до лозята, водено от носителя на титлата Цар на лозята и иконата на Свети Трифон Зарезан, което започва в 10:00 часа от централния площад на града.

При лозята местния свещеник извършва водосвет и ритуал по зарязване на лозята.

Традициите в производството на вино в Бяла

Бяла се слави с големите си лозови масиви и висококачествените си вина. Винарската традиция на града датира от векове и е неразделна част от неговата култура и икономика. Свитеделство за това са откритите три винарни при проучването на Античната крепост на нос Свети Атанас. Местните винопроизводители се гордеят със своя занаят и произвеждат едни от най-вкусните и ароматни домашни вина от традиционни сортове като мерло, димят, ркацител и варненски мискет.

Ако сте любител на виното и търсите уникално културно изживяване, Бяла е идеалната дестинация за вас. Трифон Зарезан е идеалната възможност да опитате местните вина, да се срещнете с винарите и да се потопите в богатите традиции и култура на града. Атмосферата е празнична и оживена, като всички се събират, за да отпразнуват радостта от виното.

Две са забележителните места съврзани с виното в Бяла

Винарска изба Chateau Polihronoff – семейна винарна, която от поколения произвежда висококачествени вина, използвайки традиционни методи и най-новите технологии. Техните вина са добре балансирани и имат уникален характер, отразяващ тероара на региона.

Vila Vinifera, от друга страна, е модерна винарна, която съчетава най-новите технологии за производство на вино с традиционни практики, за да произвежда едни от най-добрите вина в страната. В тяхната винена къща предлагат широка гама от вина, включително червени, бели и розе. Техните вина са получили множество награди и признания.