17°C
Overcast clouds
Бяла, BG
16°

Трифон Зарезан

Локация: централен площад "Европа", лозови масиви при северния вход на града
Организатор: Община Бяла и читалище "Пробуда - 1928"
Дата на провеждане: 14 февруари 2023
/
10:00 ч.
(Продължителност: 2 часа)
Цена на билет: безплатнолв.

В Бяла Трифон Зарезан се празнува тържествено и е неразделна част от културния календар и историята на града. Тържествата обикновено се провеждат на 14 февруари. Жителите и гостите на града се събират, за да участват в различни прояви.

Акцентът на събитието е шествието до лозята, водено от носителя на титлата Цар на лозята и иконата на Свети Трифон Зарезан, което започва в 10:00 часа от централния площад на града.

При лозята местния свещеник извършва водосвет и ритуал по зарязване на лозята.

Традициите в производството на вино в Бяла

Бяла се слави с големите си лозови масиви и висококачествените си вина. Винарската традиция на града датира от векове и е неразделна част от неговата култура и икономика. Свитеделство за това са откритите три винарни при проучването на Античната крепост на нос Свети Атанас. Местните винопроизводители се гордеят със своя занаят и произвеждат едни от най-вкусните и ароматни домашни вина от традиционни сортове като мерло, димят, ркацител и варненски мискет.

Ако сте любител на виното и търсите уникално културно изживяване, Бяла е идеалната дестинация за вас. Трифон Зарезан е идеалната възможност да опитате местните вина, да се срещнете с винарите и да се потопите в богатите традиции и култура на града. Атмосферата е празнична и оживена, като всички се събират, за да отпразнуват радостта от виното.

Две са забележителните места съврзани с виното в Бяла

Винарска изба Chateau Polihronoff – семейна винарна, която от поколения произвежда висококачествени вина, използвайки традиционни методи и най-новите технологии. Техните вина са добре балансирани и имат уникален характер, отразяващ тероара на региона.

Vila Vinifera, от друга страна, е модерна винарна, която съчетава най-новите технологии за производство на вино с традиционни практики, за да произвежда едни от най-добрите вина в страната. В тяхната винена къща предлагат широка гама от вина, включително червени, бели и розе. Техните вина са получили множество награди и признания.