лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
11:56 am,
12°C
Humidity 76 %
Wind Gust Wind Gust: 14 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Sunrise Sunrise: 6:50 am
Sunset Sunset: 5:52 pm

Трифон Зарезан

Локация: град Бяла, лозови масиви при северния вход на града
Организатор: Община Бяла, НЧ "Пробуда - 1928", ОКИ Музей
Бяла се готви за още едно тържествено честване на Трифон Зарезан, събитие, което е неразделна част от културния календар и историята на града. С традиционната дата на 14 февруари местните ще се съберат, за да отпразнуват с пълни чаши и този важен празник на винопроизводството и обичта към земята.
Дата на провеждане: 14 февруари 2024
/
10:00ч.

В град Бяла, всяка година, се разгръща уникален празник, свързан с виното и традициите – Трифон Зарезан. Празникът е част от културния календар на града и е време за обединение на общността около един от най-важните занаяти в региона – винопроизводството. Традиционно се провежда на 14-ти февруари, когато граждани и гости на града се събират, за да почетат светеца , покровител на винопроизводителите – Свети Трифон Зарезан.

Акцентът на тържествата е цветното и весело шествие, водено от носителят на титлата “Цар на лозята”, което преминава през градските улици към лозовите масиви. Там, местният свещеник извършва водосвет, а след това се провежда ритуалното зарязване на лозята. Този момент е символ на благослов за добра реколта и изобилие.

Историята на Трифон Зарезан в Бяла е история на предание и обичай, прехвърлени от поколение на поколение. Всеки февруари градът оживява с атмосферата на веселба, ароматите на вино и почит към традициите. Този ден е повод за гражданите на Бяла да почетат занаята си, да споделят радостта от плодовете на труда си и да създадат едно незабравимо изживяване.

Програма на празника:

  • 10:00 часа – Начало на шествие от пл. „Европа“ до лозовите масиви при северния вход на града;
  • 11:30 часа – Награждаване на победителите от конкурса 🍷Най-добро домашно вино – реколта 2023“ 🍷 и тематична изложба за Трифон Зарезан, организирана от Общинския музей

В сърцето на винения край , винарните имат своето уникално място. Chateau Polihronoff представлява семейна винарна с дългогодишен опит в производството на вино. Техните вина са плод на традиционни методи и съчетават аромат и вкус, отразяващи уникалния тероар на региона. Vila Vinifera се отличава с модерна визия и иновации в производството на вино, съчетани с традиционни практики. Техните вина са удоволствие за вкуса и съчетават стил с елегантност.