21°C

Трифон Зарезан

Локация: град Бяла, лозови масиви при северния вход на града
Организатор: Община Бяла, НЧ "Пробуда - 1928", ОКИ Музей
Бяла се готви за още едно тържествено честване на Трифон Зарезан, събитие, което е неразделна част от културния календар и историята на града. С традиционната дата на 14 февруари местните ще се съберат, за да отпразнуват с пълни чаши и този важен празник на винопроизводството и обичта към земята.
Дата на провеждане: 14 февруари 2024
/
10:00ч.

В град Бяла, всяка година, се разгръща уникален празник, свързан с виното и традициите – Трифон Зарезан. Празникът е част от културния календар на града и е време за обединение на общността около един от най-важните занаяти в региона – винопроизводството. Традиционно се провежда на 14-ти февруари, когато граждани и гости на града се събират, за да почетат светеца , покровител на винопроизводителите – Свети Трифон Зарезан.

Акцентът на тържествата е цветното и весело шествие, водено от носителят на титлата “Цар на лозята”, което преминава през градските улици към лозовите масиви. Там, местният свещеник извършва водосвет, а след това се провежда ритуалното зарязване на лозята. Този момент е символ на благослов за добра реколта и изобилие.

Историята на Трифон Зарезан в Бяла е история на предание и обичай, прехвърлени от поколение на поколение. Всеки февруари градът оживява с атмосферата на веселба, ароматите на вино и почит към традициите. Този ден е повод за гражданите на Бяла да почетат занаята си, да споделят радостта от плодовете на труда си и да създадат едно незабравимо изживяване.

Програма на празника:

  • 10:00 часа – Начало на шествие от пл. „Европа“ до лозовите масиви при северния вход на града;
  • 11:30 часа – Награждаване на победителите от конкурса 🍷Най-добро домашно вино – реколта 2023“ 🍷 и тематична изложба за Трифон Зарезан, организирана от Общинския музей

В сърцето на винения край , винарните имат своето уникално място. Chateau Polihronoff представлява семейна винарна с дългогодишен опит в производството на вино. Техните вина са плод на традиционни методи и съчетават аромат и вкус, отразяващи уникалния тероар на региона. Vila Vinifera се отличава с модерна визия и иновации в производството на вино, съчетани с традиционни практики. Техните вина са удоволствие за вкуса и съчетават стил с елегантност.