лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
11:56 am,
12°C
Humidity 76 %
Wind Gust Wind Gust: 14 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Sunrise Sunrise: 6:50 am
Sunset Sunset: 5:52 pm

Конкурс за “Най-добро домашно вино – реколта 2023”

Локация: Бистро "Елеганс"
Организатор: Община Бяла и Народно читалище "Пробуда - 1928"
От емблематичните лозя на Община Бяла създава се нещо по-вълнуващо от просто вино – тук се ражда историята на едно уникално събитие. Организиран от повече от 15 години, конкурсът за "Най-добро домашно вино - реколта 2023" се превръща в иконичен момент за цялата общност, превръщайки се в наследство на страстта и традициите в производството на вино.
Дата на провеждане: 9 февруари 2024
/
11:00 ч.
(Продължителност: 2 часа )

Историята на конкурса за вино в Бяла датира от преди две десетилетия. Откакто първите бутилки са представени на едно малко събрание, а днес се превръща в барометър на винопроизводството в общината. Организиран от Община Бяла и народното читалище “Пробуда 1928”, този конкурс не само показва качествата на най-добрите вина, но и обединява обичащите виното, носейки в себе си дълбоката история на лозята в района.

С течение на времето, конкурсът запазва традициите, като същевременно привлича нови лица и идеи. От традиционните червени и бели вина до ароматните розе, събитието не просто е конкурс, а а проследява еволюция на винопроизводството в Бяла. Младите винари, показват своите умения като изполдват нови технологии и иновации и влизат в състезание с винарите с дългогодишен опит, за да определят кой заслужава титлата “Цар на лозята”.
На 9 февруари /петък/ в бистро “Елеганс” ще се проведе дегустацията на вината от реколта 2023 година, които ще бъдат подложени на внимателното оценяване на експертна комисия. Този празничен ден ще бъде изпълнен с аромати, които разкриват богатството на земята ни и уменията на нейните производители. Експертната комисия ще разгледа и оцени внимателно всяко представено вино, като ще избере победителите в различните категории:

  • „Червено вино – мерло”;
  • “Други чермени вина” – каберне, сира и др.
  • “Бели вина – димят” ;
  • “Бели вина – ркацител”;
  • “Ароматни бели вина – совиньон блан, шардоне и др.”
  • “Розе”.

Всички участници трябва да предоставят своите вина на място в деня на дегустацията от 09:00 до 10:00 часа. Вината трябва да бъдат представени в стъклени бутилки, ясно идентифицирани с използваните сортове, име на производителя и телефон за връзка. Всеки винар може да участва само с вина собствено производство от реколта 2023 година, което гарантира неповторимостта и автентичността на всяка представена бутилка. Не се допуска участие със отлежало вино.