18°C

Конкурс за “Най-добро домашно вино – реколта 2023”

Локация: Бистро "Елеганс"
Организатор: Община Бяла и Народно читалище "Пробуда - 1928"
От емблематичните лозя на Община Бяла създава се нещо по-вълнуващо от просто вино – тук се ражда историята на едно уникално събитие. Организиран от повече от 15 години, конкурсът за "Най-добро домашно вино - реколта 2023" се превръща в иконичен момент за цялата общност, превръщайки се в наследство на страстта и традициите в производството на вино.
Дата на провеждане: 9 февруари 2024
/
11:00 ч.
(Продължителност: 2 часа )

Историята на конкурса за вино в Бяла датира от преди две десетилетия. Откакто първите бутилки са представени на едно малко събрание, а днес се превръща в барометър на винопроизводството в общината. Организиран от Община Бяла и народното читалище “Пробуда 1928”, този конкурс не само показва качествата на най-добрите вина, но и обединява обичащите виното, носейки в себе си дълбоката история на лозята в района.

С течение на времето, конкурсът запазва традициите, като същевременно привлича нови лица и идеи. От традиционните червени и бели вина до ароматните розе, събитието не просто е конкурс, а а проследява еволюция на винопроизводството в Бяла. Младите винари, показват своите умения като изполдват нови технологии и иновации и влизат в състезание с винарите с дългогодишен опит, за да определят кой заслужава титлата “Цар на лозята”.
На 9 февруари /петък/ в бистро “Елеганс” ще се проведе дегустацията на вината от реколта 2023 година, които ще бъдат подложени на внимателното оценяване на експертна комисия. Този празничен ден ще бъде изпълнен с аромати, които разкриват богатството на земята ни и уменията на нейните производители. Експертната комисия ще разгледа и оцени внимателно всяко представено вино, като ще избере победителите в различните категории:

  • „Червено вино – мерло”;
  • “Други чермени вина” – каберне, сира и др.
  • “Бели вина – димят” ;
  • “Бели вина – ркацител”;
  • “Ароматни бели вина – совиньон блан, шардоне и др.”
  • “Розе”.

Всички участници трябва да предоставят своите вина на място в деня на дегустацията от 09:00 до 10:00 часа. Вината трябва да бъдат представени в стъклени бутилки, ясно идентифицирани с използваните сортове, име на производителя и телефон за връзка. Всеки винар може да участва само с вина собствено производство от реколта 2023 година, което гарантира неповторимостта и автентичността на всяка представена бутилка. Не се допуска участие със отлежало вино.