22°C

Състезания по спортно ориентиране

Локация: град Бяла, с. Дюлино и с. Шкорпиловци
В средата на месец юни (15 – 19 юни) Бяла ще е домакин на най-голямото състезание по спортно ориентиране в страната – Купа „България“. Над 800 състезатели по ориентиране ще премерят сили в рамките на 5 състезателни дни в Бяла и околностите. Трасе с разнообразни, богати на теренни форми райони с различна степен на проходимост в Бяла и село Дюлино
Дата на провеждане: 15 юни 2022
/
14:30 часач.

В средата на месец юни (15 – 19 юни) Бяла ще е домакин на най-голямото състезание по спортно ориентиране в страната – Купа „България“. Над 800 състезатели по ориентиране ще премерят сили в рамките на 5 състезателни дни в Бяла и околностите. Главни организатори на състезанията са Спортен клуб по ориентиране „Бегун“- Варна и Българска федерация ориентиране. За състезателен център е определен град Бяла. Награждаванията на призьорите ще са на централния площад.

Старт-финалите и състезателните маршрути са планирани в гористите терени на село Дюлино.

Поредицата от състезания започва с юбилейното 60-то издание на Купа „Варненско лято“, което ще се проведе в село Шкорпиловци на 15 юни.

Следва спринтова дисциплина  Купа „Бяла“ на 16 юни, която ще се проведе в централната част на града с финал на площад “Европа”. В периода 17-19 юни в село Дюлино ще стартира 45-тото издание на тридневната Купа „България“ с участието на  състезатели от над 40 клуба от страната – разделени на категории от 10 до 80 години.

Записването за участие се осъществява през сайта на Купа „България“ до 6 юни.

Спортното ориентиране е атрактивен спорт, в който от състезателите се изисква да се ориентират в непозната местност сред преродата. Придвижването е единствено с помощта на карта и компас. Целта на всеки участник е е да открие и посити в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно бързият път, наричан вариант. При спортното ориентиране класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки.

Освен атлети от родните клубове, в състезанието могат да участват и любители.

Официалната покана, с подробна програва примерни карти ще откриете във файла по-долу

Състезателени дни:

Състезателен център – гр. Бяла (Варненска област)
15 юни (сряда) – Купа „Варненско лято“ Средна дистанция
16 юни (четвъртък) – Купа „Бяла“- Спринтова дистанция и Моделно бягане Купа „България”
17 юни (петък) – Купа „България” 1-ви ден, скъсена дълга дистанция
18 юни (събота) – Купа „България” 2-ри ден, скъсена дълга дистанция
19 юни (неделя) – Купа „България” 3-ти ден, преследване – скъсена дълга дистанция

Електронна система

Състезанията ще се организират с използването на електронната система
“Sportident”.