13°C

XIV-ти Национален събор на читалищата – Бяла

Локация: Открита сцена, пл. "Европа"
Националният събор на читалищата е един от акцентите в лятната културна програма на Бяла. Традиционно в събитие участват читалищни колективи от всички краища на България. Тази година Съборът ще се проведе от 21 до 25 юни /от вторник до събота/. Благодарение на това събитие през годините Бяла се превърна в своеобразен център на българското самодейно изкуство.
Дата на провеждане: 23 юни 2022
/
18:00ч.

Националният събор на читалищата превръща Бяла в столица на самодейното изкуство всеки юни.

Самодейците са онези винаги усмихнати хора, които носят една особена искра в себе си. Веднъж самодеец – самодеец за цял живот. Самодейците поддържат онова пламъче, което ни различава от целия свят. Организират инициативи и чествания, с които пазят българските традиции и ги представят не само в страната, а и пред външния свят. Помагат на възрастните да си спомнят, а на младите да научат народните обичаи, песни и танци. И се грижат традициите да бъдат вечно живи.

Емоциите, зарядът и вдъхновението, което самодейците носят със себе си правят Националния събор на читалищата в Бяла уникално и запомнящо се събитие.

За Събора

Организаторите на Събора – Народно читалище „Пробуда – 1928“ и Община Бяла дават три основни възможности за изява на читалищните колективи:

  • Сценична – певчески и танцови фолклорни изпълнения, представяне на обичаи, разнообразни по жанр вокални изпълнения, театрални формации, модерен балет, брейк денс състави и други;
  • Кръгла маса – в рамките на събитието се организира мини семинар с участието на представител на Министерство на културата и/или представител на РКИЦ-Варна. В срещата могат да участват – председатели или секретари на читалищата, както и читалищните библиотекари;
  • Изложение – много от читалищата в страната развиват кръжоци по изящни изкуства и клубове по интереси, които могат да участват в Събора със свои щандове;

Читалищата – участници получават статуетка или плакет на Събора и грамота за всеки участвал състав. Читалищата с най-атрактивни групи получават допълнителни награди/медали/ . Едно от всички читалища получава  „Наградата на Кмета на Община Бяла“

С постоянство и ентусиазъм от страна на организаторите Националния събор на читалищата в Бяла се превърна в предпочитано събитие за изява на читалища от цяла Североизточно България.

Атрактивната и разнообразна програма, и емоционалните изпълнения на самодейците правят събитието атрактивно за жителите и гостите на града. Всяка година в края на юни всички с нетърпение очакват Събора.

Събитието е част от календара на Министерство на културата.

Повече информация за Регламента и Записване за участие може да откриете тук.