22°C

Започва националният събор на читалищата в Бяла

Националният събор на читалищата в Бяла, е събитие, което разкрива красотата на българските традиции и фолклор. Участие в шестнадесетото издание ще вземат 47 читалища, със общо 105 групи и индивидуални изпълнители от 11 области на страната. Площад "Европа" ще оживее с песни, танци, представяйки богатството на нашата културно наследство и самобитно изкуство на самодейците. Програмата включва и изложение „Произведено в България“, което подчертава таланта и креативността на нашите творци. Присъединете се към нас и изпитайте магията на българския фолклор и традиции!

От 27 до 29 юни в град Бяла ще се проведе шестнадесетото издание на Националния събор на читалищата. Съборът ще бъде открит на 27 юни в 19:00 часа от Саша Стоева – експерт в Регионален експертно-консултантски информационен център – Варна.

Събитието е от голямо значение както за развитието и съхранението на културата в община Бяла, така и за цялата страна. Национален събор на читалищата в град Бяла е не само събитие, на което можете да се насладите на богатството на фолклора. Съборът е възможност за срещи и за споделяне на опит и за утвърждаване на партньорство и сътрудничество между читалищата от различни области. Това е време за обогатяване на духовните и културни хоризонти, за допир до красотата на българския фолклор и за създаване на незабравими спомени.

В тазгодишното издание ще участват 47 читалища с общо 105 групи и индивидуални участници от 11 области на България, включително Велико Търново, Варна, Габрово, Разград, Шумен, Русе, Плевен, София, Добрич и Перник.

Жителите и гостите на Бяла ще имат възможността да се  насладят на три дни, изпълнени с празнична атмосфера и богата културна програма. В нея са включени певчески групи за автентичен и обработен фолклор, танцови състави от всички възрасти, групи за популярни и шлагерни песни, детски вокални групи, кукери и още много други. Част от събора е и изложението „Произведено в България – читалища“, в което ще участват читалища, занимаващи се с изобразително и приложно изкуство.

Място за срещи и обмяна на опит

В рамките на събора ще се проведе тридневен семинарна среща на тема “Човек и култура: особености на традиционната семейна обредност” с участници РЕКИЦ-ове от страната и секретари на читалищата от Варненска област.

За да остане траен спомен от участието в Националния събор на читалищата, организаторите от Община Бяла и НЧ „Пробуда 1928“ осигуряват за всяко читалище статуетка със символа на събора, грамоти за всяка група, златни медали за най-атрактивните изпълнения, а едно от всички читалища ще получи голямата награда на кмета.

Форуми като този са интересни не само за зрителите, но и за самите участници. Ще бъдат проведени кръгли маси, в рамките на които ще се обсъждат актуални читалищни проблеми и ще се обменят идеи, опит и добри практики. Така се създават трайни културни контакти, важни за всяко читалище.

Очакваме ви на откритата сцена на площад “Европа” в град Бяла, за да се насладим заедно на магията на българската култура и традиции!