14°C

Община Бяла с кампания за рециклиране

„Рециклирай и чети“ е екологична инициатива на Община Бяла, стартирана през 2018 година. Всеки участник, предал на 5 килограма хартия или 3 килограма пластмаса, получава нова книга по избор. Събитието , ще се проведе на 7 май /неделя/ 2023 година на площад Европа с начален час 10:30 часа.

Голямата цел на кампанията тази година е да се съберат общо над 2 тона рециклируеми отпадъци – хартия и пластмаса.

Какво може да се предаде за рециклиране?

  • Стари вестници и списания;
  • тетрадки и ненужни помагала;
  • празни кутии от сокове и мляко;
  • кашони и други хартиени опаковки;
  • пластмасови бутилки от вода и безалкохолни напитки;
  • кофички от кисело мляко;
  • опаковки от козметични и санитарни продукти;

Организаторите подчертават, че участието в кампанията е индивидуално. Всеки участник ще получи една книга по свой избор, сертификат за участие в инициативата и тримесечен абонамент за приложение за аудио резюмета на книги, осигурен от партньор на кампанията.

От Община Бяла призовават всички пластмасови отпадъци да бъдат почистени от съдържанието им преди предаване, старата хартия да бъде опакована в лесен за пренасяне вид.

За изминалите две издания на „Рециклирай и чети“ са събрани общо над 2,5 тона хартия и 500 кг пластмаса. Всички материали са предадени за рециклиране, а с получената сума са закупени и дарени книги на читалищната библиотека в град Бяла.

Рециклирането е от голямо значение за опазване на околната среда. Чрез рециклирането на отпадъци, можем да намалим количеството отпадъци, както и да намалим необходимостта от производство на нови материали. Това е важна стъпка към устойчиво развитие и опазване на околната среда.

“Рециклерай и чети” е чудесна възможност да помогнете за намаляването на отпадъците, но също така да обогатите библиотеката си с нова книга.

Подробна информация за инициативата е публикувана в секция “Събития“, а също така и в събитието във Facebook страницата на Община Бяла.