16°C

“Рециклирай и чети” българска литература

Локация: площад "Европа"
Организатор: Община Бяла
Дата на провеждане: 19 май 2024
/
11:00ч.
(Продължителност: 3 часа)

Екоинициативата “Рециклирай и чети” се завръща за ново издание! Събитието, организирано от Община Бяла, ще се проведе на 19 май /неделя/ 2024 година на площад Европа с начален час 11:00 часа.

Тази година “Рециклирай и чети” обещава да бъде още по-интересно. Предстоящият 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, е не само празник на българската азбука, просвета и култура, но и на славянската книжовност. Този ден е символ на нашата книжовна традиция и наследство, което трябва да се съхранява и пази с грижа. С рециклирането и четенето на българска литература през този ден ние почитаме нашата културна идентичност и наследство. Тъй като събитието ще се реализира броени дни преди 24 май и това ни вдъхнови, предложенията тази година да бъдат само на български автори. Това е възможност да се потопим в богатството на родния ни език.

Целта тази година е да се съберат общо 2 тона рециклируеми отпадъци –  хартия и пластмаса. За предадена 5-килограмова торба с хартия или 3-килограмова торба с пластмаса, всеки участник ще получи нова книга по избор от предложените заглавия. Участието е индивидуално и всеки участник може да получи само една книга.  Предложените книги ще бъдат разделени на възрастови групи, за да се улесни изборът на участниците.

Можете да предадете различни видове материали за рециклиране:

 • Вестници;
 • Списания;
 • Стари тетрадки;
 • Празни кутии от сокове и мляко;
 • Кашони и други хартиени и картонени опаковки;
 • Различни хартиени торбички и чували;
 • Пластмасови бутилки от вода и безалкохолни напитки;
 • Кофички от кисело мляко;
 • Туби и шишета от козметика и санитарни продукти;
 • Всички пластмасови отпадъци трябва да бъдат почистени от съдържанието им преди предаване;
 • Предадените рециклируеми материали трябва да са опаковани в торба или приготвени на връзка и вързани с канап;

Инициативата стартира през 2018 година и за двете си издания е привлякла над 300 индивидуални участници, а общото събрано количество е над 3 тона хартия и 700 кг пластмаса.

Ползи от рециклирането

Рециклирането има голямо значение за опазване на околната среда и борбата срещу замърсяването на планетата. Участието в инициативи като “Рециклирай и Чети” не само допринася за опазването на природата, но и насърчава гражданската активност и популяризира четенето. Като участник в събитието, можете да допринесете за намаляването на отпадъците и да получите нова книга, като същевременно се забавлявате и развивате своите четителски умения.

Не пропускайте възможността да допринесете за екологичната инициатива и да получите нова книга, която да разшири вашата библиотека. Приемете предизвикателството да рециклирате и да четете! 🌳♻📚