лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
12:15 pm,
22°C
Humidity 71 %
Wind Gust Wind Gust: 25 Km/h
Clouds Clouds: 6%
Sunrise Sunrise: 6:31 am
Sunset Sunset: 7:46 pm

Бяла предпочитана дестинация за спортни лагери и подготовка на спортисти

Бяла, с неповторимата си красота и отлични условия за спорт, се нарежда сред най-привлекателните места за провеждане на различни спортни състезания и подготвителни спортни лагери на клубове от цялата страна. Отличаващ се с уютна атмосфера и вдъхновяваща природа, градът се превръща в разпознаваемо място за тези, които търсят идеалното съчетание между интензивни тренировки и отдих край морето. От началото на 2023 година над 1000 души са посетили Бяла с цел участие в спортен лагер или състезание, част от календара на „Бяла – Европейски град на спорта“

Един от клубовете, които предпочете Бяла за предсезонна подготовка е „Етър Атлетик“ Велико Търново, чийто председател и главен треньор е Стоян Владков. Стоян Владков е един от най-добрите бегачи в България през последните години- национален състезател, представял България на европейски и световни първенства, многократен медалист от държавните първенства в различни дистанции.

Имахме възможността да си поговорим със Стоян за преминалия подготвителен лагер в Бяла.

Как решихте да изберете град Бяла за провеждането на подготвителния лагер на вашия клуб “Етър – Атлетик”?

СВ: Реших спонтанно. Позната треньорка от клуб по лека атлетика в гр.Павликени ни препоръча хотела, в който сме отседнали и след това огледахме условия за подготовка в самия град.

  Какви бяха вашите очаквания преди да пристигнете в Бяла и как се сравняват с реалността, която открихте на място?

  СВ: Нямахме никакви очаквания, тъй като никога не бяхме посещавали Бяла. Времето и базата която имат, мисля че отговорят за една добра подготовка. Градския стадион беше чист и перфектен за сутрешни тренировки, а следобед използвахме плажа за физическа подготовка. Чист и спокоен плаж, голяма ивица и чист пясък. Децата бяха щастливи от този подготвителен лагер и всяка сутрин посрещаха изгрева с невероятна гледка.

  Откроиха ли се конкретни предимства от разположението на Бяла и околната природа по време на лагера?

  СВ: Смятам, че град Бяла има големи предимства за подготовка на състезатели във всеки един спорт. Време, база,  хубави пътища, чист въздух и спокойствие. Всичко това в комбинация прави подготовката приятна за бъдещите ни медалисти!

  Бихте ли обмислили възможността да се върнете отново в Бяла за бъдещи подготвителни лагери и защо?

  СВ: Да, имаме желание да проведем по-дълга подготовка за догодина, като можем да сменим базата. Защо – защото ни допада спокойствието и красотата и може би самия чар на малкото градче, което има всичко необходимо!

  През следващия месец предстои още една среща на Бяла с атлета Стоян Владков на първото издание на състезанието Бяла Рън, което ще се проведе на 8 септември. Събитието е част от богата и разнообразна програма, с която ще бъде честван празника на града.  

  Бяла успешно изгражда своята репутация като отлично място за спорт и отдих.

  През 2023 година градът е носител на титлата “Европейски малък град на спорта“. Този престижен статус отбелязва не само ангажимента на града към насърчаването на активния начин на живот, но и потвърждава, че Бяла предлага отлични възможности за спортни активности и тренировки. Организирането и домакинстването на множество спортни събития в Бяла през последните години допринесоха ефективно за популярността и разпознаваемостта на града.