16°C

Бяла предпочитана дестинация за спортни лагери и подготовка на спортисти

Бяла, с неповторимата си красота и отлични условия за спорт, се нарежда сред най-привлекателните места за провеждане на различни спортни състезания и подготвителни спортни лагери на клубове от цялата страна. Отличаващ се с уютна атмосфера и вдъхновяваща природа, градът се превръща в разпознаваемо място за тези, които търсят идеалното съчетание между интензивни тренировки и отдих край морето. От началото на 2023 година над 1000 души са посетили Бяла с цел участие в спортен лагер или състезание, част от календара на „Бяла – Европейски град на спорта“

Един от клубовете, които предпочете Бяла за предсезонна подготовка е „Етър Атлетик“ Велико Търново, чийто председател и главен треньор е Стоян Владков. Стоян Владков е един от най-добрите бегачи в България през последните години- национален състезател, представял България на европейски и световни първенства, многократен медалист от държавните първенства в различни дистанции.

Имахме възможността да си поговорим със Стоян за преминалия подготвителен лагер в Бяла.

Как решихте да изберете град Бяла за провеждането на подготвителния лагер на вашия клуб “Етър – Атлетик”?

СВ: Реших спонтанно. Позната треньорка от клуб по лека атлетика в гр.Павликени ни препоръча хотела, в който сме отседнали и след това огледахме условия за подготовка в самия град.

    Какви бяха вашите очаквания преди да пристигнете в Бяла и как се сравняват с реалността, която открихте на място?

    СВ: Нямахме никакви очаквания, тъй като никога не бяхме посещавали Бяла. Времето и базата която имат, мисля че отговорят за една добра подготовка. Градския стадион беше чист и перфектен за сутрешни тренировки, а следобед използвахме плажа за физическа подготовка. Чист и спокоен плаж, голяма ивица и чист пясък. Децата бяха щастливи от този подготвителен лагер и всяка сутрин посрещаха изгрева с невероятна гледка.

    Откроиха ли се конкретни предимства от разположението на Бяла и околната природа по време на лагера?

    СВ: Смятам, че град Бяла има големи предимства за подготовка на състезатели във всеки един спорт. Време, база,  хубави пътища, чист въздух и спокойствие. Всичко това в комбинация прави подготовката приятна за бъдещите ни медалисти!

    Бихте ли обмислили възможността да се върнете отново в Бяла за бъдещи подготвителни лагери и защо?

    СВ: Да, имаме желание да проведем по-дълга подготовка за догодина, като можем да сменим базата. Защо – защото ни допада спокойствието и красотата и може би самия чар на малкото градче, което има всичко необходимо!

    През следващия месец предстои още една среща на Бяла с атлета Стоян Владков на първото издание на състезанието Бяла Рън, което ще се проведе на 8 септември. Събитието е част от богата и разнообразна програма, с която ще бъде честван празника на града.  

    Бяла успешно изгражда своята репутация като отлично място за спорт и отдих.

    През 2023 година градът е носител на титлата “Европейски малък град на спорта“. Този престижен статус отбелязва не само ангажимента на града към насърчаването на активния начин на живот, но и потвърждава, че Бяла предлага отлични възможности за спортни активности и тренировки. Организирането и домакинстването на множество спортни събития в Бяла през последните години допринесоха ефективно за популярността и разпознаваемостта на града.