лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
7:38 am,
8°C
Humidity 85 %
Wind Gust Wind Gust: 2 Km/h
Clouds Clouds: 95%
Sunrise Sunrise: 6:13 am
Sunset Sunset: 6:19 pm

България с ново авторитетно признание в Брюксел

Бяла и Монтана с титлите за “Европейски град на спорта” за 2023 година

България получи ново европейско признание по време на годишната Церемония на европейските градове и столици на спорта в Брюксел. След направени през тази година визити на „Оценителната комисия“ у нас и покриване изискванията на специален въпросник по всички аспекти и критерии, свързани със спортната политика на общините, тази вечер ACES EUROPE връчи титлата „Европейски малък град на спорта за 2023 година“ на Бяла е званието „Европейски град на спорта за 2023 година“ на Монтана. В сградата на Европейския парламент над 400 присъстващи станаха на крака и аплодираха българските представители с поредното авторитетно признание.

Флагът и титлата бяха връчени на представителите на Бяла, начело с кмета инж. Пеньо Ненов.

Те бяха в белгийската столица по покана на евродепутата Андрей Ковачев и за да обменят опит с колегите си от сходни европейски градове за добрите практики в областта на спорта и активния начин на живот. Званието бе прието като оценка за направеното досега, но и като отговорност и стимул за бъдещите дейности от на Бяла. През 2023 година в Бяла ще се проведат редица спортни събития, чиято цел ще е популяризиране на масовия спорт и активния начин на живот.

Изборът е базиран на възможностите и намеренията на съответните населени места, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото, подобряване качеството на живот, съдейства за доброто здраве и интеграцията на отделните социални общности. Традиционно, отличията и флаговете се връчват от председателя на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели, чиято е и инициативата за самия конкурс от 2001-ва година насам. Монтана и Община Бяла получиха престижното звание в препълнената Заседателната зала на Европейския парламент, на събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати.

До този момент 14 български градове и селища вече са лауреати на престижните награда на ACES EUROPE, което поставя страната ни сред отличниците по този показател на континента. През 2014 година София спечели титлата „Европейска столица на спорта“, а през годините Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Панагюрище и Монтана бяха обявени за европейски градове на спорта. В инициативата бяха отличени като „Малък град на спорта“ Банско, Сандански, Чепеларе и Бяла, а Албена стана първият в историята „Европейски курорт на спорта“. Наред с това, преди 3 дни София получи знамето за „Световна столица на спорта“ през 2024 г., градът бе приветстван с титлата и по време на официална церемония в Брюксел.

ACES EUROPE разширява мащабите на проекта, като вече пета година определя „Световна столица на спорта”. Глобалният формат се осъществява с помощта на основни международни организации като Обединените нации и др. Титлата „Световен град на спорта“ бе въведена в сътрудничество с ЮНЕСКО. Дебютно през 2019 г. бе отличен Абу Даби, за периода 2020-2021 г. званието бe в Гуадалахара, за настоящата 2022 г. е в Мадрид, през 2023 г. ще бъде в Коня, след което турският град ще предаде щафетата на София.