лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
4:41 pm,
23°C
Humidity 73 %
Wind Gust Wind Gust: 36 Km/h
Clouds Clouds: 8%
Sunrise Sunrise: 6:31 am
Sunset Sunset: 7:46 pm

Тържествено откриване на паметника на Васил Левски

Локация: площад "Европа"
Дата на провеждане: 18 юли 2022
/
20:00ч.

На 18 юли /понеделник/ се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод в 20:00 часа ще започне церемония по тържествено откриване на неговия паметник в град Бяла, издигнат на площад „Европа“, пред сградата на читалище „Пробуда – 1928“.

В тържествената проява ще участват Представителния духов оркестър на ВМС-Варна. Ще бъде отслужен водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена кратна поетично-музикална програма, посветена на Апостола, с участието на ученици от ОУ „Отец Паисий“ град Бяла, с и Мъжка вокална група от град Сопот. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото и празнични илюминации.

Паметникът на Апостола в Бяла е изграден в рамките на проект „Изграждане на съоръжения за туристическа инфраструктура“, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014 -2020, мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” към Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Долни чифлик и Бяла“. Автор и скулптор на паметника са Николай Нинов и Дишко Дишков.