21°C

Тържествено откриване на паметника на Васил Левски

Локация: площад "Европа"
Дата на провеждане: 18 юли 2022
/
20:00ч.

На 18 юли /понеделник/ се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. По този повод в 20:00 часа ще започне церемония по тържествено откриване на неговия паметник в град Бяла, издигнат на площад „Европа“, пред сградата на читалище „Пробуда – 1928“.

В тържествената проява ще участват Представителния духов оркестър на ВМС-Варна. Ще бъде отслужен водосвет за освещаване на паметника. В програмата е включена кратна поетично-музикална програма, посветена на Апостола, с участието на ученици от ОУ „Отец Паисий“ град Бяла, с и Мъжка вокална група от град Сопот. Церемонията ще завърши с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност към делото и празнични илюминации.

Паметникът на Апостола в Бяла е изграден в рамките на проект „Изграждане на съоръжения за туристическа инфраструктура“, финансиран от Програма за развитие на селските райони 2014 -2020, мярка 7.5 „Инвестиции за публично ползване в инфраструктура за отдих, туристическа инфраструктура” към Стратегията за водено от общностите местно развитие на МИГ „Долни чифлик и Бяла“. Автор и скулптор на паметника са Николай Нинов и Дишко Дишков.