22°C

Кулинарен фестивал “Черноморско кулинарно наследство”

Локация: площад "Европа"
Организатор: Сдружение БИОМРЕЖА
Открийте вълшебството на кулинарния фестивал "Черноморско кулинарно съседство" в град Бяла на 18 юни. Разнообразните вкусове на над 80 български гозби от общините Бяла и Долни чифлик ще ви завладеят през цялата неделя. Насладете се на причудливи ястия, приготвени по стари рецепти, и открийте хармонията между различните етноси, които населяват региона. Преживейте истинско кулинарно пътешествие и се насладете на жива музика и танцова програма. Присъединете се към нас и отпразнувайте кулинарния разнообразие на Черноморието в град Бяла.
Дата на провеждане: 18 юни 2023
/
11:00ч.
(Продължителност: 3)

Планирате ли почивка, която обединява кулинарни изкушения и културно разнообразие? Град Бяла ви предлага перфектната комбинация от тези две съставки във формата на кулинарен фестивал “Черноморско кулинарно съседство”. На 18 юни /неделя/, градският площад ще се превърне в кулинарно убежище, където ще се срещнете с изложители и местни производители, представящи над 80 автентични български ястия от общините Бяла и Долни чифлик.

Събитието ще се проведе от 11:00 ч. до 14:00 ч. – не пропускайте възможността да се насладите на неповторими вкусове от миналото, приготвени по стари рецепти. Освен кулинарното изживяване, ще имате възможността да се насладите на жива музика и танцова програма, представени от самите участници-изложители.

Проектът “Черноморско кулинарно съседство” изследва в продължение на цяла година различните стари български рецепти от районите на общините Бяла и Долни Чифлик. Пътувайки от полите на Стара планина до бреговете на Черно море, проектът събира и изследва рецептите на етническите групи, населяващи тази уникална територия. Изучава се тяхната хармонична съвместимост, най-здравословната храна и защо предишните поколения приготвяли специални ястия през различните сезони.

Асоциацията “Био мрежа” е посветена на изследването на местни забравени рецепти, запазените спомени за храната от миналото, важността на добрата храна и здравословното хранене, както и на връзката между поколенията, предаването на вкусните рецепти в ръцете и кухнята на децата и младите домакини.

След богатата информация, събрана от срещите в десет населени места, Янка и Кристияна създават книгата “ОМАЯ” и кулинарната карта на обходения регион. В нея можете да откриете 79 уникални български рецепти. За допълнителна информация относно проекта и предстоящите събития, моля, посетете нашия уебсайт www.culin.eu.

Не пропускайте възможността да се потопите в магията на кулинарния туризъм в град Бяла. Присъединете се към нас на кулинарния фестивал “Черноморско кулинарно съседство” и разширете своите хранителни граници, докато се наслаждавате на невероятното разнообразие от български вкусове. Добре дошли в Бяла – където кулинарното изкушение ви очаква на всяка крачка!