лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
12:28 pm,
22°C
Humidity 71 %
Wind Gust Wind Gust: 25 Km/h
Clouds Clouds: 6%
Sunrise Sunrise: 6:31 am
Sunset Sunset: 7:46 pm

Кулинарен фестивал “Черноморско кулинарно наследство”

Локация: площад "Европа"
Организатор: Сдружение БИОМРЕЖА
Открийте вълшебството на кулинарния фестивал "Черноморско кулинарно съседство" в град Бяла на 18 юни. Разнообразните вкусове на над 80 български гозби от общините Бяла и Долни чифлик ще ви завладеят през цялата неделя. Насладете се на причудливи ястия, приготвени по стари рецепти, и открийте хармонията между различните етноси, които населяват региона. Преживейте истинско кулинарно пътешествие и се насладете на жива музика и танцова програма. Присъединете се към нас и отпразнувайте кулинарния разнообразие на Черноморието в град Бяла.
Дата на провеждане: 18 юни 2023
/
11:00ч.
(Продължителност: 3)

Планирате ли почивка, която обединява кулинарни изкушения и културно разнообразие? Град Бяла ви предлага перфектната комбинация от тези две съставки във формата на кулинарен фестивал “Черноморско кулинарно съседство”. На 18 юни /неделя/, градският площад ще се превърне в кулинарно убежище, където ще се срещнете с изложители и местни производители, представящи над 80 автентични български ястия от общините Бяла и Долни чифлик.

Събитието ще се проведе от 11:00 ч. до 14:00 ч. – не пропускайте възможността да се насладите на неповторими вкусове от миналото, приготвени по стари рецепти. Освен кулинарното изживяване, ще имате възможността да се насладите на жива музика и танцова програма, представени от самите участници-изложители.

Проектът “Черноморско кулинарно съседство” изследва в продължение на цяла година различните стари български рецепти от районите на общините Бяла и Долни Чифлик. Пътувайки от полите на Стара планина до бреговете на Черно море, проектът събира и изследва рецептите на етническите групи, населяващи тази уникална територия. Изучава се тяхната хармонична съвместимост, най-здравословната храна и защо предишните поколения приготвяли специални ястия през различните сезони.

Асоциацията “Био мрежа” е посветена на изследването на местни забравени рецепти, запазените спомени за храната от миналото, важността на добрата храна и здравословното хранене, както и на връзката между поколенията, предаването на вкусните рецепти в ръцете и кухнята на децата и младите домакини.

След богатата информация, събрана от срещите в десет населени места, Янка и Кристияна създават книгата “ОМАЯ” и кулинарната карта на обходения регион. В нея можете да откриете 79 уникални български рецепти. За допълнителна информация относно проекта и предстоящите събития, моля, посетете нашия уебсайт www.culin.eu.

Не пропускайте възможността да се потопите в магията на кулинарния туризъм в град Бяла. Присъединете се към нас на кулинарния фестивал “Черноморско кулинарно съседство” и разширете своите хранителни граници, докато се наслаждавате на невероятното разнообразие от български вкусове. Добре дошли в Бяла – където кулинарното изкушение ви очаква на всяка крачка!