13°C

Дни на българското кино

Локация: Лятно кино - Бяла
"Дни на българското кино" е инициатива на Община Бяла и Оупън еър синема, която цели популяризиране на българската кино култура. В рамките на тазгодишното събитие ще бъдат излъчени 5 български филма от последните години.
Дата на провеждане: 13 юли 2022
/
21:00ч.

Кино изкуството акостира в Бяла. От 13 до 17 юли /от сряда до неделя/ в Бяла ще се проведат „Дни на българското кино“. Пет дни, в които жителите и гостите на града ще имат възможността да се насладят на едни от най-хубавите български филми. Заглавията са на актуални филми от последната година. Прожекциите са с начален час 21:00 часа, а мястото е – Лятно кино – Бяла.

„Избрали сме пет от най-новите български филми, които ще представим на жителите и гостите на града. Нашето Лятно кино е едно от най-хубавите по Черноморието и съм щастлив, че от миналата година вече прожектираме филми тук. Идеята ни е то да продължи да работи и след „Дните на българското кино““ споделя кмета на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов.

„Дните на българското кино“ стартират с безплатна прожекция на филма „В сърцето на машината“, а след това цената на билета е 8 лева за възрастни, а деца до 12 години влизат безплатно. Билети ще се продават на касата на Лятното кино преди всяка прожекция.

Инициативата се организира от „Open Air Cinema“ с подкрепата на Община Бяла и има за цел да подкрепи българското филмово изкуство като осигури по-широк достъп до кино за зрителите и в по-малките населени места. Нещо повече – всяка прожекция ще има специален гост от екипа на филма, който ще представи лентата и зрителите ще имат възможност да се докоснат до едни от най-любимите български актьори..

Кино програмата е богата и разнообразна, а емоциите под открито небе са гарантирани:

13 юли /сряда/ „В сърцето на машината“ (2022) (трейлър)

14 юли /четвъртък/ „Петя на моята Петя“ (2022) (трейлър)

15 юли /петък/ „Завръщане 2“ (2022) (трейлър)

16 юли /събота/ „Жълт олеандър“ (2022) (трейлър)

17 юли /неделя/ „Лошо момиче“ (2019) (трейлър)

Бяла има едно от най-хубавите и големи летни кина на Черноморието. Години наред то бе запустяло, а след ремонта бе използване основно за провеждане на концерти в рамките на „Седмицата на морето“. В края на лятото миналата година бе с успех бе проведено първото издание на „Дни на българското кино“. Интересът към прожекциите под открито небе провокира местната администрация да организира проявата за втори път.