23°C

Бабинден в Бяла

Локация: Читалище "Пробуда-1928" и Поликлиника - гр. Бяла
Организатор: Читалище "Пробуда - 1928"
Дата на провеждане: 21 януари 2023
/
11:00ч.
(Продължителност: 1 час)

Първият месец на годината идва с многобройни празници. Сред тях разбира се и Бабинден – един от големите народни празници, посветени на жените.

По традиция в Бяла ритуалът на Бабинден се извършва пред сградата на поликлиниката. Акцент на празника са майките родили през предходната година. Всички майки на бебета родени през 2022 година се събират пред „Читалището“ и от там тръгва шествие до поликлиниката, където ги очакват акушерките за извършване на ритуала. Младите майки имат възможност да облекат народни носии, предоставени от читалището. Добре дошли да се включат към шествието са всички дами – майки и баби, които празнуват на този ден.

Празникът Бабинден е част от триадата Водици, заедно с Богоявление и Ивановден, които са свързани със пречистващата сила на водата и на които се извършва ритуално къпане. На Бабинден се къпе само “бабата” – акушерка или възрастна жена, помагала на невестите при раждането. Както и други народни празници, Бабинден се отбелязва на две дати – 8 януари по нов и 21 януари по стар стил. В Бяла се е утвърдила традицията да се празнува по стар стил.