лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
6:29 am,
11°C
Humidity 74 %
Wind Gust Wind Gust: 38 Km/h
Clouds Clouds: 100%
Sunrise Sunrise: 6:18 am
Sunset Sunset: 7:55 pm

Откриха Националния събор на читалищата в БЯЛА

Националният събор на читалищата бе открит от Гайдарска група при читалище "Пробуда-1927" град Бяла, с ръководител Красимир Георгиев - Сидера. Предстоят три концертни вечери с богата и разнообразна програма.

За четиринадесета поредна година в Бяла ще се проведе едно от най-големите събития за самодейни колективи по Черноморието – Националния събор на читалищата. Официалният старт на събитието бе даден тази вечер (23 юни) в18:30 часа. Съборът се организира от НЧ “Пробуда-1928” и Община Бяла.

На откритата сцена на площад „Европа“ предстоят три концертни вечери.

Самодейци от 44 читалища ще представят най-доброто от своята дейност. Изявите са толкова разнообразни, колкото разнообразно е и читалищното дело. Публиката в Бяла ще има възможност да се наслади на жанрово разнообразие: вокални групи за стари градски и естрадни песни, колективи за автентичен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови формации от всички възрасти и още много други. В последните години организаторите отбелязват развитието на един нетрадиционен жанр за читалищата – огнено шоу. Голям интерес у публиката будят и кукерите от село Дъбене, които са традиционни участници в Събора.

Националният събор на читалищата няма конкурсен характер

Всяко читалище получава плакет със символа на Събора за спомен, за всяка група или индивидуален участник са изготвени грамоти. Най-атрактивните изпълнения могат да спечелят златен медал, а след приключване на събитието едно от всички читалища ще бъде носител на специалната „Награда на кмета на Община Бяла“.
Организаторите предоставят още една възможност за изява с участие в изложението „Произведено в България – читалища“. Читалищата подреждат предмети изработени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети изработени с различни техники от приложното изкуство, плетива и традиционни български шевици.

Заради краткият творчески сезон и недостатъчното време на самодейните колективи за подготовка, броят на читалищата-участници тази година е по-малък, но въпреки това интересът към събитието не е изчезнал. Организаторите си спомнят трудното начало на събитието с едва десетина читалища от областта. Тогава те не са предполагали, че Националният събор на читалищата ще се превърне в една от най-популярните прояви на самодейното изкуство не само по Черноморието, но и в цялата страна.

През годините Община Бяла се утвърди като добър организатор на културни събития. Местната администрация работи отлично както с читалищата в общината, така и с Общинския културен институт /музей/. Дело на добрата работа на колективите са и успешните събития, които се провеждат в Бяла. През всички летни месеци за жителите и гостите на Бяла е подготвена богата културна програма, която ежемесечно се обявява на официалния сайт на Общината и на страниците в социалните мрежи.

Информация за предстоящи събития може да откриете тук.

Начало » Новини » Откриха Националния събор на читалищата в БЯЛА