13°C

Откриха Националния събор на читалищата в БЯЛА

Националният събор на читалищата бе открит от Гайдарска група при читалище "Пробуда-1927" град Бяла, с ръководител Красимир Георгиев - Сидера. Предстоят три концертни вечери с богата и разнообразна програма.

За четиринадесета поредна година в Бяла ще се проведе едно от най-големите събития за самодейни колективи по Черноморието – Националния събор на читалищата. Официалният старт на събитието бе даден тази вечер (23 юни) в18:30 часа. Съборът се организира от НЧ “Пробуда-1928” и Община Бяла.

На откритата сцена на площад „Европа“ предстоят три концертни вечери.

Самодейци от 44 читалища ще представят най-доброто от своята дейност. Изявите са толкова разнообразни, колкото разнообразно е и читалищното дело. Публиката в Бяла ще има възможност да се наслади на жанрово разнообразие: вокални групи за стари градски и естрадни песни, колективи за автентичен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови формации от всички възрасти и още много други. В последните години организаторите отбелязват развитието на един нетрадиционен жанр за читалищата – огнено шоу. Голям интерес у публиката будят и кукерите от село Дъбене, които са традиционни участници в Събора.

Националният събор на читалищата няма конкурсен характер

Всяко читалище получава плакет със символа на Събора за спомен, за всяка група или индивидуален участник са изготвени грамоти. Най-атрактивните изпълнения могат да спечелят златен медал, а след приключване на събитието едно от всички читалища ще бъде носител на специалната „Награда на кмета на Община Бяла“.
Организаторите предоставят още една възможност за изява с участие в изложението „Произведено в България – читалища“. Читалищата подреждат предмети изработени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети изработени с различни техники от приложното изкуство, плетива и традиционни български шевици.

Заради краткият творчески сезон и недостатъчното време на самодейните колективи за подготовка, броят на читалищата-участници тази година е по-малък, но въпреки това интересът към събитието не е изчезнал. Организаторите си спомнят трудното начало на събитието с едва десетина читалища от областта. Тогава те не са предполагали, че Националният събор на читалищата ще се превърне в една от най-популярните прояви на самодейното изкуство не само по Черноморието, но и в цялата страна.

През годините Община Бяла се утвърди като добър организатор на културни събития. Местната администрация работи отлично както с читалищата в общината, така и с Общинския културен институт /музей/. Дело на добрата работа на колективите са и успешните събития, които се провеждат в Бяла. През всички летни месеци за жителите и гостите на Бяла е подготвена богата културна програма, която ежемесечно се обявява на официалния сайт на Общината и на страниците в социалните мрежи.

Информация за предстоящи събития може да откриете тук.

Начало » Новини » Откриха Националния събор на читалищата в БЯЛА