13°C

Бяла бе домакин на Държавното първенство по коло ориентиране

Община Бяла отново се превърна в център на спортния интерес, като прие домакинството на Държавното първенство по коло ориентиране. Това е втора поредна година, в която Бяла се отличава като домакин на състезания от Държавния спортен календар на Българска федерация по ориентиране. През 2022 година, на територията на Община Бяла за първи път бе проведено състезание по ориентиране – Купа „България“ най-мащабното състезание по за 2022 година.

На тази година Бяла отново отправи спортно предизвикателство пред българските ориентировачи. Фокусът на състезанията се пренесе върху коло ориентирането.

Ден преди началото на основните дистанции (спринт, дълга дистанция и щафета), се проведе и второто издание на Купа „Бяла“. Програмата включваше различни дистанции и категории, за да предостави възможност на разнообразни групи състезатели да се включат:

  • Колоездене за деца на разстояние от 2 километра.
  • Колоездене на 6 километра.
  • Колоездене на 18 километра.
  • Коло-ориентиране в различни възрастови групи – спринтова дистанция.

Местно участие в Купа “Бяла”

Общо около 200 състезатели се включиха в Купа „Бяла“. Впечатляващо участие в състезанието направиха и представители от Бяла, които се класираха отлично за дебютното си участие в подобно състезание:

  • На 2 км Емил Лилов спечели 2-ро място. Емо живее в чужбина и е тук на гости на свои роднини за лятото.
  • На 6 км Мартин Василев спечели 2-ро място, а Дилян Терещенков спечели 3-то място.На дългата дистанция Валери Василев спечели 5-то място, а Добромир Инджов спечели 6-то място.

Иван Сираков и Теодора Табакова държавни шампиони в спринта

Във втория ден от състезанията по ориентиране броят на участниците  се увеличи почти двойно за етапите от Държавното първенство. На 21 юли в северната част на град Бяла се проведе спринтовата дистанция. Иван Сираков (Вариант 5 Търговище) и Теодора Табакова (Браун тим Велико Търново) спечелиха държавните титли в елитните групи .

При мъжете Сираков премина дистанцията за 23:29 мин. – с 15 секунди по-бързо от двукратния световен шампион в ски ориентирането Станимир Беломъжев (Хемус Троян). Трети финишира Петър Попункьов от Браун тим.

При жените Теодора Табакова финишира за 30:34 мин. – с 45 секунди пред Илиана Илиева от Узана Габрово. Третата позиция остана за съотборичката на Илиана в Узана – Косара Ботева.

Резултати от спринта може да видите тук.

Държавното първенство за 2023 продължи в района на село Попович за дългата дистанция и щафетите. Държавни титли за Станимир Беломъжев и Христина Козарева в дългата дистанция.

Станимир Беломъжев (Хемус Троян) спечели убедително дългата дистанция при Мъже 21 Елит от Държавното първенство по коло ориентиране 2023 година.

Той премина 33,2-километровото трасе за 1:41:23 мин. – на 7:14 мин. пред втория Христо Пелов от Валди София. Трети финишира Петър Попункьов от Браун тим Велико Търново (+8:02 мин.).

Христина Козарева (Узана Габрово) грабна победата при Жени 21 Елит с време 1:44:59 мин. на 26,6-километровото трасе. Тя финишира с 4:01 мин. аванс пред втората Илиана Илиева, също от Узана Габрово. Третото място остана за Грета Димитрова от Север Плевен, която финишира на +4:17 мин. от победителката.

Резултати от дългата дистанция.

Валди София и Узана Габрово са шампиони в щафетата от Държавното първенство по коло ориентиране при мъжете и при жените.

В много оспорвана битка до самия финал КСО Валди София в състав Марко Пелов, Ивайло Христов и Христо Пелов надделяха над многократните победители през последните години от Браун Тим в състав Николай Генов, Николай Димитров и Петър Попункьов! С бронзови медали при мъжете се окичи отбора на Узана Габрово (Стилиян Стоев, Лъчезар Илиев и Николай Начев)!

При жените безапелационни победители за пореден път са състезателките на Узана Габрово – Христина Козарева, Илиана Илиева и Косара Ботева! Втора позиция и сребърни медали заслужиха жените на Браун тим В. Търново – Стефания Беломъжева-Димитрова, Кристина Иванова и Теодора Табакова! С бронз се окичи втори

Държавното първенство по коло ориентиране бе организирано от СКО „Бегун“ Варна. Благодарение на перфектната организация и доброто отношение от страна на състезатели, организатори  и домакини, събитието се превърна в истински празник на спорта. С това Бяла продължава да заема важно място на спортната карта на България, като насърчава здравословния начин на живот и активната спортна дейност сред своите жители и гости. Държавното първенство по коло ориентиране се превърна в едно от най-мащабните спортни събития в “Европейския малък град на спорта” за 2023 година.