лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
7:34 am,
8°C
Humidity 85 %
Wind Gust Wind Gust: 2 Km/h
Clouds Clouds: 95%
Sunrise Sunrise: 6:13 am
Sunset Sunset: 6:19 pm

Йордан Левичаров спаси кръста на Богоявление в Бяла

Йордан Левичаров извади Светия кръст от студените морски води на Богоявление в Бяла. По традиция ритуалът за спасяване на Богоявленския кръст се извършва на пристанището. Въпреки силния вятър общо 5 смели мъже се хвърлиха, за да уловят кръста. Пръв до него достигна именикът Йордан, който от години живее извън страната, но тази година е в родния си град да отбележи празника със семейството си.

Минути след излизането си от морето, Йордан пожела на всички жители на Бяла да са здрави и да имат една добра година. Младият мъж не за първи път спасява кръста на Богоявление. По негови спомени първото му участие в ритуала е било, когато е едва на 13 години.

Най-младия участник в ритуала тази година бе Мартин Христов на 17 години. В ритуала за поредна година участва и Румен Суков, който е традиционен участник в ритуала и е извадил кръста от морето 5 пъти. В ритуала за поредна година участват и братята Никола и Генчо Панайотови.

Всички момчета бяха поздравени от Кмета на общината Пеньо Ненов и получиха специални подаръци, а Йордан Левичаров бе награден и с парична награда.

Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. 

Пълна галерия от празника може да видите в официалната Facebook страница на Община Бяла.