17°C

Йордан Левичаров спаси кръста на Богоявление в Бяла

Йордан Левичаров извади Светия кръст от студените морски води на Богоявление в Бяла. По традиция ритуалът за спасяване на Богоявленския кръст се извършва на пристанището. Въпреки силния вятър общо 5 смели мъже се хвърлиха, за да уловят кръста. Пръв до него достигна именикът Йордан, който от години живее извън страната, но тази година е в родния си град да отбележи празника със семейството си.

Минути след излизането си от морето, Йордан пожела на всички жители на Бяла да са здрави и да имат една добра година. Младият мъж не за първи път спасява кръста на Богоявление. По негови спомени първото му участие в ритуала е било, когато е едва на 13 години.

Най-младия участник в ритуала тази година бе Мартин Христов на 17 години. В ритуала за поредна година участва и Румен Суков, който е традиционен участник в ритуала и е извадил кръста от морето 5 пъти. В ритуала за поредна година участват и братята Никола и Генчо Панайотови.

Всички момчета бяха поздравени от Кмета на общината Пеньо Ненов и получиха специални подаръци, а Йордан Левичаров бе награден и с парична награда.

Богоявление или Йордановден – един от най-големите християнски празници в началото на всяка година. Смята се, че това е денят, в който Свети Йордан Кръстител кръщава Иисус Христос във водите на река Йордан. 

Пълна галерия от празника може да видите в официалната Facebook страница на Община Бяла.