лого град Бяла
API key not valid, or not yet activated. If you recently signed up for an account or created this key, please allow up to 30 minutes for key to activate.
loader-image
Бяла, BG
12:15 pm,
22°C
Humidity 71 %
Wind Gust Wind Gust: 25 Km/h
Clouds Clouds: 6%
Sunrise Sunrise: 6:31 am
Sunset Sunset: 7:46 pm

Заради ниските температури на водата отлагат IX-тия плувен маратон “Археология”

Организаторите на Плувния маратон “Археология” изразяват своето съжаление за промяната в календара на това вълнуващо събитие. Планиран последния уикенд на месец юли, деветият маратон “Археология” трябва да бъде отложен заради неочакваното ниските температури на морската вода в град Бяла.

Причина за тези ниски температури е природно явление, което “обърна” морските води, както и обилния дъжд, който се изля в Бяла през седмицата. Природното явление се нарича ъпуелинг (upwelling). Ъпуелинг редставлява “издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”.

Днес температурата на водата в зоната на пристанището и в близост до брега по посока на филана на състезанието е измерена и варира от 15 до 21 градуса. Продължителният престой на лица във вода с толкова ниска температура, може да причини инциденти.

Безопастността на участниците в маратон “Археология” е на първо място и организаторите ще потърсят алтернатимна дата за провеждане на събитието.