13°C

Заради ниските температури на водата отлагат IX-тия плувен маратон “Археология”

Организаторите на Плувния маратон “Археология” изразяват своето съжаление за промяната в календара на това вълнуващо събитие. Планиран последния уикенд на месец юли, деветият маратон “Археология” трябва да бъде отложен заради неочакваното ниските температури на морската вода в град Бяла.

Причина за тези ниски температури е природно явление, което “обърна” морските води, както и обилния дъжд, който се изля в Бяла през седмицата. Природното явление се нарича ъпуелинг (upwelling). Ъпуелинг редставлява “издигане на дълбоководни студени води в шелфовата зона близо до бреговете от дълбочина 300–500 м към водната повърхност, вследствие продължително действие на вятър с посока от брега към морето, както и при явления, възникващи при продължителни южни, югозападни и югоизточни ветрове”.

Днес температурата на водата в зоната на пристанището и в близост до брега по посока на филана на състезанието е измерена и варира от 15 до 21 градуса. Продължителният престой на лица във вода с толкова ниска температура, може да причини инциденти.

Безопастността на участниците в маратон “Археология” е на първо място и организаторите ще потърсят алтернатимна дата за провеждане на събитието.