13°C

На 2-ри май Античната крепост в Бяла посреща посетители с безплатен вход

Разнообразие от традиции и културни събития очакват посетителите на празника в Античната крепост на нос Свети Атанас в Бяла на 2-ри май. Събитието предлага богата програма и безплатен вход за всички посетители

На втори май, най-значимата забележителност в Бяла, Античната крепост на нос Свети Атанас, отваря вратите си за почитателите на историята, културата и традициите. В празничния ден, в който Бяла празнува Летен Атанасовден и Ден на Античната крепост, входът за всички посетители ще бъде безплатен.
Втори май, Летния Атанасовден, е от най-старите и автентични традиции в Бяла. Празникът е време за събиране на общността и общоградско празненство. През 2014 година традицията за честване на празника бе възродена и сега на 2-ри май Бяла празнува лятното честване на Св. Атанасий Велики и Празник на Античната крепост. Исторически данни показват, че назад в историята на Бяла на тази дата местното население е провеждало празненство на нос Свети Атанас. Празникът е бил много важен и почитан от беленци. През 50-те години на XX век след построяването на военното поделение на нос Свети Атанас, тази традиция е била прекъсната.
Главният акцент на празника е литийно шествие от центъра на града до Крепостта. Начело на шествието е икона на Св. Атанасий. Тя е дарение от жители на Бяла, носещи имената Атанас, Атанаска и други производни. В базиликата на крепостта, местният свещеник отец Венци изпълнява водосвет за здраве, благополучие и защита. Със своята молитва той обръща внимание на вярващите към духовните ценности и значението на традициите за общността.

Творческа работилница “Шарени яйца” ще зарадва най-малките


По повод предстоящия Великден, организаторите на събитието са включили в програмата на творческа работилница за боядисване на яйца. Тази инициатива не само ще забавлява децата, но и ще ги запозвае с българските празнични обичаи и традиции свързани с празника. В работилницата малчуганите ще имат възможността да научат различни техники за украса на яйца, включително традиционни бои и естествени материали. Те ще бъдат насърчавани да проявят своята креативност и да създадат уникални творения, с които да украсят тяхната великденска трапеза. Работилницата е подходяща за деца от всяка възраст. Препоръчва се децата под петгодишна възраст да участват с придружител. Това е още една възможност за семействата да прекарат време заедно и да създадат спомени, които ще ги радват дълго време.

След завършване на празничната програма , гостите на града също имат възможност да разгледат Общинския исторически музей, разположен в центъра на града. Тук те могат да се потопят в богатата история на Бяла и да открият ценни артефакти и експонати.


Празникът на Античната крепост е идеалната възможност за туристи и любители на историята да се запознаят с богатата история на Бяла. Това е ден за почит към наследството, завещано от предците ни. Поканете семейството и приятелите си и се присъединете към нас на този незабравим ден, посветен на културата, историята и вълнуващите емоции.